درمان جای زخم با عسل + بررسی جامع فواید و مضرات و نحوه استفاده
در این مقاله تاثیر عسل در درمان جای زخم را بررسی کرده و نحوه استفاده از عسل طبیعی برای بهبود زخمها و کاهش اثرات آن بر روی پوست را توضیح میدهیم.
درخواست مشاوره: درمان جای زخم با عسل + بررسی جامع فواید و مضرات و نحوه استفاده
مقدمهای بر خواص عسل برای درمان جای زخم
بدن انسان به دلایل متعددی میتواند دچار زخم و جراحت شود. مثلا ممکن است جراحی باعث ایجاد این زخمها بر روی نواحی مختلف پوست گردد. گاها یک بیاحتیاطی هم میتواند به یک زخم عمیق و یا سطحی منجر شود. شاید این زخم درمان گردد، اما در برخی اوقات، جای آن بر روی پوست میماند که چنین اتفاقی برای هیچکس خوشایند نیست. این مشکل را میتوان با استفاده از روشهای مختلف حل نمود. برای کسانی که از روشهای طبیعی برای درمان بیماریها یا مشکلات جسمی استفاده میکنند، توصیه ما این است که درمان جای زخم با عسل را حتما امتحان کنند. عسل، تاثیر شگرفی در این زمینه داشته و به بهبود سریع جای زخم کمک میکند.
آنچه در این مقاله می خوانید (( دسترسی سریع ))
- مقدمهای بر خواص عسل برای درمان جای زخم
- ترکیبات فعال موجود در عسل و تأثیر آنها بر زخم
- فواید استفاده از عسل برای جای زخم
- مقایسه عسل با سایر روشهای درمان زخم
- عوارض احتمالی استفاده از عسل برای درمان زخم
- نحوه صحیح استفاده از عسل برای درمان جای زخم
- چه نوع عسلی برای درمان زخم مناسب است؟
چگونه عسل به بهبود زخمها کمک میکند؟
در پاسخ به این سوال که چگونه درمان جای زخم با عسل، امکانپذیر می باشد، باید بگوییم عسل نه تنها به واسطه چسبندگی بالایی که دارد، بلکه به دلیل برخورداری از خواص گوناگون، زخمها را بهبود بخشیده و حتی در درمان جای زخم نیز موثر است. عسل دارای پیاچ اسیدی است و این ترکیب اسیدی باعث میشود تا خون ترشح یابد و اکسیژن بیشتری آزاد شود. به دنبال آن، زخمها سریعا خوب میشوند. همچنین پیاچ اسیدی موجود در عسل سبب کاهش ترکیباتی مانند پروتئازها شده و باعث میشود تا زخمها زودتر بسته شوند.
قندهای موجود در عسل همچون فروکتوز، گلوکز و ساکارز نیز فرایندی را به نام فرایند اسمزی وجود میآورند که باعث کشیده شدن آب از درون زخم شده و به دنبال آن، اتفاقی مانند تشکیل پوسته جدید رخ خواهد داد. در ادامه جای زخم بهبود یافته و حتی ورمهای ناشی از ضربه نیز برطرف میگردند. قندی که در عسل وجود دارد، سبب مهار باکتریها شده و به آنها اجازه نمیدهد تا رشد یابند و مانعی برای بهبود سریع جای زخم ایجاد کنند. عسل علاوه بر ممانعت از رشد این باکتریها، از عفونت جلوگیری کرده و در نتیجه زخمها عفونی نشده و سریع تر ترمیم مییابند. این همان خاصیت آنتیبیوتیکی عسل است.
ترکیبات فعال موجود در عسل و تأثیر آنها بر زخم
درمان جای زخم با عسل به واسطه ترکیبات فعال موجود در این ماده طبیعی رخ میدهد. در حقیقت عسل دارای ترکیبات بهخصوصی است که تاثیر بالایی در درمان جای زخم دارند. اسید فنولیک یکی از این ترکیبات فعال است که باعث تسریع بخشیدن به فرایند بهبود زخم میشود.
ترکیبات فعال بعدی که درمان جای زخم با عسل را امکانپذیر نموده، فلاونوئیدها هستند که در کنار سایر ترکیبات قرار گرفته و نقش بهسزایی را در درمان زخم و جای زخم ایفا میکنند. آنزیمهای موجود در عسل نیز به نوبه خود در درمان جای زخم موثر میباشند. ترکیبات دیگری که این اتفاق را رقم زدهاند، اسیدهای آلی و ویتامینها میباشند که بیشترین قدرت را در درمان و ترمیم زخمها دارند.
مقاله ی (( پتانسیل عسل در درمان زخم و سوختگی)) که در سال 2012 توسط پیتو سی مولان در واحد تحقیقات عسل در دانشگاه وایکاتو نیوزلند مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است، نشان میدهد که گزارشات زیادی با استفاده از مدل های حیوانی و آزمایش های بالینی درباره اثر بخشی عسل بر روی زخم انجام شده است که همگی قانع کننده و موثر بوده است. در این مقاله آمده که عسل کاملا طبیعی، یک پانسمان بر روی زخم و یک محیط ترمیم کننده ایجاد می کند و عفونت سطحی را به سرعت پاک میکند و التهابات ناشی از زخم و سوختگی را کاهش میدهد. (( لینک چکیده مقاله به زبان انگلیسی))
فواید استفاده از عسل برای جای زخم
بسیاری از پزشکان بر درمان جای زخم با عسل تاکید نموده و عقیده دارند که این ماده طبیعی، حتی بهتر از سایر روشهای درمانی عمل میکند. در واقع آنها از فواید استفاده از عسل برای جای زخم مطلع بوده و به همین دلیل روی این موضوع تاکید دارند. در ادامه به بررسی این فواید خواهیم پرداخت:
عسل باعث افزایش جریان خون در محل زخم میشود:
عسل باعث افزایش جریان خون در محل زخم میشود. شما میتوانید با گذاشتن مقداری از آن بر روی زخم، به خوب شدن فوری زخمها کمک کنید. حتی زخمهایی که در اثر جراحی بر روی پوست به وجود آمدهاند، به واسطه عسل، سریعتر بهبود مییابند. برای اینکه از این فایده عسل برا جای زخم بهرهمند شوید، باید بهطور مرتب، آن را بر روی جای زخم قرار دهید.
زخمها را با عسل ضماد کنید و پس از گذشت چند دقیقه یا یک ساعت (بسته به عمق زخم)، محل موردنظر را بشویید. یادتان نرود که پس از گذشت یک تا دو ساعت، مجددا این کار را تکرار کنید. هرچقدر این کار را بیشتر انجام دهید، زخمها سریعتر بهبود مییابند.
عسل، زخم را ضدعفونی میکند:
عسل با برخورداری از ترکیبات ضدقارچ و ضدباکتری، زخمها را ضدعفونی کرده و از این جهت دارای فایده است. اگر عسل را به صورت موضعی مورد استفاده قرار دهید، خواهید دید که چگونه زخمها را بهبود میبخشد. عسل با خاصیت ضدعفونی کنندگی قویای که دارد، مانع از رشد و فعالیت باکتریها، میکروبها و قارچها شده و بدین طریق، درمان جای زخم را ممکن میسازد. حتی زخمهای بخیه شده نیز در معرض نفوذ میکروبها و باکتریها قرار دارند، بنابراین با گذاشتن کمی عسل بر روی نواحی زخمی میتوانید از این اتفاق جلوگیری کنید.
عسل با از بین بردن آلودگیهای به وجود آمده در زخم، باعث بهبود سریعتر آن شده و افزون براین، مانع از بروز مشکلات پوستی خواهد شد. با این وجود، باز هم دلیل دیگری برای درمان جای زخم با عسل خواهیم یافت.
به کاهش التهابات ناشی از زخم منجر میشود:
عسل با برخورداری از خاصیت ضدالتهابی به کاهش التهابات ناشی از زخم مانند تورم کمک میکند. وقتی تورم ناشی از زخم کاهش پیدا کند، زخم نیز زودتر بهبود مییابد. با کاهش تورم، درد ناشی از زخم، کمتر احساس شده و این یکی دیگر از قدرتهای فوقالعاده عسل در درمان جای زخم است. یادتان نرود که برای بهرهمندی از این خاصیت عسل، حتما آن را به طور منظم و به طرزی صحیح استفاده نمایید و صرفا از عسل طبیعی و خالص برای این امر کمک بگیرید.
مقایسه عسل با سایر روشهای درمان زخم
درمان جای زخم با عسل را میتوان یکی از بهترین شیوههای درمانی خطاب کرد. اگر بخواهیم عسل را با سایر روشهای درمان زخم مقایسه کنیم، باید بگوییم این ماده از ساختار طبیعی برخوردار بوده و ترکیبات موثری را به همراه دارد که تمامی این ترکیبات باعث بهبود زخم در مدت زمان کوتاه میشوند. این در حالی است که سایر روشهای درمان زخم، طبیعی نبوده و از ساختار شیمیایی برخوردار هستند. ضمن اینکه این روشها ممکن است اثربخشی دیرتری نسبت به عسل داشته باشند.
ناگفته نماند دیگر روشهای درمانی ممکن است با عوارضی همراه باشند، اما این احتمال در مورد عسل، ضعیف بوده و یک ماده ارزشمند و پرخاصیت مثل آن، با عوارض کمتری همراه خواهد بود. حتی در برخی از افراد، هیچ عوارضی مشاهده نمیشود.
عوارض احتمالی استفاده از عسل برای درمان زخم
اگرچه درمان جای زخم با عسل، راهکاری مناسب تلقی میشود، اما در برخی موارد ممکن است شاهد عوارضی از سوی آن باشیم که البته در همه افراد رخ نمیدهد. اکثرا کسانی که دارای واکنشهای آلرژیکی بوده و بیشتر از دیگران دچار حساسیت میشوند، ممکن است به این عوارض مبتلا گردند.
اگر از عمق خراش و زخم مطلع نیستید، بهتر است اقدامی نکنید؛ چون در این مواقع استفاده از عسل میتواند عمق زخم را افزایش دهد و خطرات و عوارضی را به همراه داشته باشد. بهتر است پیش از شروع درمان جای زخم با عسل، مشورتهای لازم را با یک پرستار یا پزشک به عمل آورید. در غیر اینصورت ممکن است با این عوارض روبرو شوید:
- سوزش زیاد
- حالت تهوع
- تورم شدید
- تنفس سخت
- استفراغ
- سرگیجه
نحوه صحیح استفاده از عسل برای درمان جای زخم
پیش از درمان جای زخم با عسل، لازم است از نحوه استفاده صحیح از این ماده جهت بهبود زخم مطلع شوید. دستورالعمل مربوط به آن را در ادامه شرح خواهیم داد:
- ابتدا شروع به شستشوی زخم با آب و صابون نموده و سپس آن را خشک کنید.
- صرفا عسل طبیعی (نه عسلهای شرکتی) را انتخاب کنید.
- اگر میخواهید با انگشت، عسل را روی جای زخم بمالید، انگشتتان حتما تمیز باشد. ترجیحا بهتر است از یک دستمال تمیز کمک بگیرید. یک لایه نازک از عسل را روی زخم بمالید.
- حالا با استفاده از باند پانسمان یا دستمال تمیز، شروع به بستن محل موردنظر نمایید.
نکته:
اگر وضعیت زخم، حاد است؛ روزی دوبار این کار را انجام دهید و هربار پانسمان را عوض کنید. اگر نه، روزی یکبار یا هر دوروز یکبار کافیست. این کار را به مدت 5 تا 7 روز ادامه دهید و پس از آن پروسه درمان را قطع کنید.
چه نوع عسلی برای درمان زخم مناسب است؟
به جز عسل ارگانیک و خالص، هیچ عسل دیگری را برای درمان جای زخم، توصیه نمیکنیم. برای اینکه از تاثیرات شگرف عسل برای درمان جای زخم، بهرهمند شوید، پیشنهاد میکنیم عسل چندگیاه یا عسل گلها را انتخاب کنید. همچنین عسلهای منطقهای، انتخابی مناسب به نظر میرسند.
تحقیقات علمی پیرامون تأثیر عسل بر زخمها
در حال حاضر تحقیقات علمی متعددی پیرامون تاثیر عسل بر زخمها صورت گرفته است. این تحقیقات میگویند به دلیل عوارض جانبی داروها و ترکیبات شیمیایی، ضرورت استفاده از مواد طبیعی همچون عسل، افزایش مییابد. ترکیبات سالمی مانند عسل میتواند فرایند بهبود و ترمیم زخمها را تسریع بخشیده و التیامبخشی را به نحو احسن انجام دهد. عسل دارای مکانیزمهای مختلفی است و با برخورداری از اثرات ضدالتهابی و ضدمیکروبی، درمان جای زخم را ممکن میسازد.
پژوهشهای صورت گرفته در خصوص درمان بیماریها و ترمیم زخمها با عسل، افقهای جدیدی را در علم پزشکی به وجود آورده است. به طور کلی مطالعات علمی و پژوهشها اثبات میکنند که عسل، تاثیری شگفتانگیز بر روی کیفیت و سرعت ترمیم زخم داشته و میتوان آن را یک جایگزین عالی برای داروها و ترکیبات شیمیایی دانست.
نکات پایانی و نتیجهگیری درباره استفاده از عسل برای درمان جای زخم
درمان جای زخم با عسل یکی از توصیههای مفیدی است که میتوان به آن عمل کرد و شاهد نتایجی بینظیر بود. عسل، جایگزینی مناسب برای سایر داروها و روشهای درمانی زخم بوده و با داشتن یک ساختار ارگانیک و طبیعی، فرایند بهبود زخم را سرعت میبخشد. همچنین احتمال بروز عوارض در آن بسیار کم است. البته این نتایج را تنها از عسلهای طبیعی مثل عسلهای گلی یا منطقهای میتوان مشاهده کرد. اگر روشهای درمانی خانگی را برای درمان جای زخم میپسندید، راهکار گفته شده را حتما امتحان کنید، ضرر نخواهید کرد!
عسل طبیعی اصل خونه رو امتحان کن و خودت قضاوت کن
عسل بهار نارنج
خرید عسل بهار نارنج، یک عسل تک گل که ازشکوفه های درختان نارنج، پرتقال و نارنگی در فصل بهار به دست می آید، بسیار جذاب است. این عسل دارای عطر و طعمی بی نظیرو خواص درمانی فراوانی است. عسل بهار نارنج به دلیل دارا بودن مواد مغذی ارزشمند برای مصرف روزانه بسیار مناسب است.
عسل آویشن
خرید عسل آویشن که یکی از مرغوب ترین عسل های کوهی بشمار می رود، در طب سنتی به خواص و فواید آن به شدت توصیه شده است زیرا این عسل دارای ساکارز پایین و رطوبت بسیار کم است. عسل آویشن از شهد گل کوهی آویشن در مناطق ییلاقی بدست می آید.
عسل شکوفه زرشک
خرید عسل زرشک یکی از محبوبترین و پرخاصیتترین عسل های ایران است، عسل زرشک بیشتر درمناطق کوهستانی تولید می شود. این عسل از شهد گلهای زرشک تهیه شده و به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی، دارای خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی است.
عسل چهل گیاه ممتاز
عسل چهل گیاه کوهی از شهد گیاهان کوهی که عمدتا دارویی هستند بدست می آید این نوع عسل به دلیل تنوع گیاهی بالا حاوی ترکیبات غنی و مواد آلی بی نظیری می باشد. رطوبت پایین و ساکارز زیر 2 درصد یکی از ویژگی های مهم در عسل چهل گیاه است.
عسل نمدار جنگلی
عسل نمدار جنگلی یک عسل خاص و پر خاصیت است که از جنگل های هیرکانی استان مازندران به دست می آید. طعم خاص و کمی تلخ عسل نمدار جنگلی، این عسل را به یکی از خاص ترین عسل های مازندران تبدیل کرده است. این عسل سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدان است و زیر شاخه ی عسل های نیمه وحشی به حساب می آید. گلهای درخت نمدار در اواسط فصل بهار در جنگل های استان مازندارن باز شده و یک منبع غنی از مواد معدنی را به زنبور ها هدیه می دهد.
سوالات متداول: